Editorial


Abstract views: 9 / PDF downloads: 9

Authors

  • Ali Ersoy Anadolu University

DOI:

https://doi.org/10.59455/qietp.36

Abstract

Değerli Okuyucularımız,

Nitel Eğitimde Soruşturma: Teori ve Uygulama (QIETP) dergisinin yeni sayısını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum . Bu sayıda beş makale yer alıyor: dört araştırma makalesi ve bir derleme makalesi. QIETP'ye katkılarından dolayı değerli yazarlarımıza ve hakemlerimize minnettarım.

Bu sayıdaki ilk makale Gökhan Özaslan'ın "Okul Müdürlerinin Öğretmenlerin Kendine Özgü Anlaşmalarına İlişkin Anlayışlarının Fenomenografik Analizi" başlıklı araştırma çalışmasıdır. Çalışma, okul müdürlerinin öğretmenlerin benzersiz davranışlarına ilişkin algılarını fenomenografik bir tasarımla anlamaya odaklanmaktadır. Çalışmayı fenomenografik bir yaklaşımla yürütmenin araştırmacılara ve okuyuculara çeşitli bakış açıları sağlayacağına inanıyorum.

İkinci makale, “İlkokullarda Yabancı Dil Öğretimi Dersinin İncelenmesi: Geleceğin Öğretmenlerinin Perspektifleri”, Zeynel Amaç tarafından yapılmış bir araştırma çalışmasıdır. Amaç, çalışmasında yabancı dil öğretiminin, temel nitel araştırma tasarımını kullanarak potansiyel sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişimine katkısını incelemektedir. Bu çalışma, öğretmen eğitimi ve öğretmen eğitimine ilişkin içgörüler oluşturmak açısından önemlidir.

Bu sayıdaki üçüncü makale, Nai-Cheng Kuo ve Molly Gilbreath'in "Ikeda'nın Barış Diyaloglarında Nitel Veri Analizi İçin Beş Düşünme Modunu Keşfetmek" adlı, belge analizi kullanan makalesidir. Bu çalışmada, araştırmacılar Freeman (2017) tarafından nitel veri analizi için önerilen beş düşünme moduna (kategorik, anlatısal, diyalektik, şiirsel ve diyagramatik) genel bir bakış sunarak, her bir modun Daisaku Ikeda'nın felsefi çerçevesini analiz etmek için nasıl uygulanabileceğini göstermektedir. Ayrıca, çalışma Ikeda'nın barış diyaloglarını birden fazla düşünme moduyla anlamanın neden önemli olduğunu tartışmakta ve diyaloglarında resmedilen barışın temel boyutlarını belirlemektedir. Bu çalışma, belgelere dayalı nitel veri analizi konusunda yenilikçi bir bakış açısı sunmaktadır.

Dördüncü makale, “Öğrenciler Çizimlerinde İnsan Haklarını Nasıl Yorumluyor?”, Büşra Solakoğlu, Şule Aksoy Ogün ve Arife Figen Ersoy tarafından yürütülen bir araştırma çalışmasıdır. Araştırmacılar, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin insan haklarına ilişkin algılarını, oluşturdukları çizimler aracılığıyla anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, özellikle sanat temelli yöntemler kullanması ve konuya odaklanması nedeniyle araştırmacılara ilham vermektedir.

Beşinci makale Tara Indar ve Marie Byrd tarafından yapılan sistematik bir inceleme çalışmasıdır ve “Kültürel Duyarlılıkla Liderlik: Literatürün Sistematik İncelemesi” başlığını taşımaktadır. Araştırmacılar, Siyah/Afrikalı Amerikalı ve Hispanik öğrencilerin düşük akademik başarısını ele almada kültürel duyarlılığın rolüne odaklanmaktadır. Bu sistematik literatür incelemesi, etkili eğitim liderliği için kanıta dayalı en iyi uygulamalarda kültürel olarak duyarlı liderliğin rolünü vurgulamaktadır. Çalışma, öğrenciler, öğretmenler ve eğitim liderleri arasında anlamlı kültürel bağlantıların olmaması ile düşük akademik başarı sorunu arasındaki ilişkiyi vurgulaması açısından önemlidir.

Downloads

Published

2024-12-30

How to Cite

Ersoy, A. (2024). Editorial. Qualitative Inquiry in Education: Theory & Practice, 2(2), 95–96. https://doi.org/10.59455/qietp.36

Issue

Section

Editorial